Azi, pe Facebook – sesiune ANAF de intrebari si raspunsuri privind DU pentru venituri din activitati independente

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Azi pe pagina de Facebook a ANAF se deruleaza o sesiune de intrebari si raspunsuri in ce priveste completarea declaratiei unice in cazul veniturilor de activitati independente.

Iata deja cateva raspunsuri:

Pentru o persoana fizica cu cabinet individual de psihologie care s-a infiintat in anul 2020 si a obtinut venituri sub plafon pe anul 2020, persoana titulara nefiind salariata niciunde (nici in anul 2020 si nici in 2021), este obligata sa plateasca CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie, pentru anul 2021 (declara obligatoriu CASS la aceasta limita in DU care se depune acum pana in 25.05.2021)?

Raspuns ANAF: In situatia in care ati estimat venituri sub plafon si ati realizat venituri sub plafon nu datorati CASS.

Am completat in estimativa peste plafon, deci am completat si cass si cas. In definitiva am completat iar cas si cass. Se dubleaza sumele?

Buna dimineata! Referitor la contributiile sociale, dacă ați estimat venituri din activități independente în sistem real, peste plafon și venitul realizat este tot peste plafon, completând corespunzător cap II al declarației unice 2019/2020 atunci dvs nu trebuie să completați CAS și CASS în cap I din Declarația unică 2020/2021.

În instrucțiunile de completare a Declarației unice 2020/2021 sunt precizate de altfel următoarele:

Secţiunea a 3-a “Date privind contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate “Subsecţiunea 1 “Date privind contribuţia de asigurări sociale datorată” – Subsecţiunea se completează de către persoanele fizice care îndeplinesc următoarele condiţii cumulațive, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte: a) au realizat în anul fiscal de declarare venituri din activităţi independente (venituri dinactivităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, din profesii liberale şi contracte de activitate sportivă) şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia celor prevăzute la art. 72 alin. (3) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse şi/sau categoriide venituri; şib) au estimat pentru anul fiscal de declarare un venit net/brut anual cumulat din veniturile prevăzute la lit. a), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la data depunerii declaraţiei prevăzute la art. 120 din Codul fiscal.

Subsecţiunea a 2-a “Date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată” Subsecţiunea se completează de către persoanele fizice care au estimat în anul fiscal curent un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, din următoarele categorii, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale,precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligaţia declarării în România:a) venituri din activităţi independente;b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;c) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II şi III din Codul fiscal sau Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;d) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;e) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;f) venituri din investiţii;g) venituri din alte surse,iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe ţară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia instrucțiunile de completare pot fi consultate la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Instructiuni_D_212_OPANAF_14_2021.pdf?fbclid=IwAR0xmejDbG0y5xBCZhAvla0JIDxfAzzQBSx4t6KD-wNl5YqGYQsgNQf8BCU

Articole similare

Comentariul tau aici